Maïs

(Zea mays, Grassenfamilie)

WIST JE DIT
Van oorsprong komt maïs uit Zuid-Amerika, ook wel de Nieuwe Wereld genoemd. De maïssoort die gebruikt wordt om te eten heet suikermaïs. De korrels zijn veel zoeter. Boeren telen voedermaïs voor de dieren. En voor popcorn wordt weer een andere maïssoort gebruikt.

ZIEKTES
Je maïs kan aangetast zijn door een schimmel die in Nederland builenbrand heet. Bij vochtig en warm weer grijpt deze Ustilago maydis zijn kans. Vooral op de maïskolven lijkt het wel of elk maïskorreltje wel vijf keer zo groot is geworden.

Is je maïs nu verrot of onbruikbaar? Nee, je hebt juist iets heel bijzonders er voor in de plaats gekregen.
De Azteken en de Dakota-indianen kenden deze schimmel al en wisten dat het, net als bijvoorbeeld de champignon en andere paddenstoelen, heel goed eetbaar is. In het zuiden van de Verenigde Staten wordt deze schimmel nu speciaal gekweekt voor top-restaurants die er de naam “Mexicaanse Truffel” aan gegeven hebben.

SUPERGEZOND
In maïs zitten veel eiwitten, koolhydraten

HOE MAAK JE ZE KLAAR?
Pel alle bladeren van de maïs af en trek alle draden (Dit zijn de stampertjes.) eraf. En snij het laatste stukje van de steel af. Dan passen ze beter in een pan.
Maïs van je tuin kun je eten zonder te koken. De maïs is erg zacht, sappig en zoet. Als je ze toch wil koken, kook ze dan zeker 25 minuten met een schepje suiker in het water. Gebruik geen zout om de maïs te koken. Daar worden de korrels hard van.

Ga naar boven