Prei

(Allium ampeloprasum, Uienfamilie)

WIST JE DIT?
Er zijn veel gerechten waar prei doorheen kan. Toets Prei in bij zoeken en je hebt er al zeker 5.
Het lijkt alsof je de stengel eet, maar het zijn de bladeren.


De oudste Egyptenaren gebruikten al prei. De Romeinen hebben er voor gezorgd dat het in heel Europa bekend is geworden.
Hoe dieper de de kleine prei plant, hoe langer het witte gedeelte wordt. En dat is wat het lekkerste is om te eten.
Prei kun je tot het volgend voorjaar in je tuin laten staan. Er komen dan grote ronde bloemen in. Op die bloemen komen bijen, hommels en zweefvliegen. Soms komt ook een vlinder langs om een snuit vol nectar te snoepen.

IS FAMILIE VAN…
Ui, bieslook en knoflook.

HOE MAAK JE ‘M KLAAR?
Snij de dikke groene bladeren eraf.
Zet de punt van het mes op de prei en snij naar het eind van de bladeren.
Nu kun je de prei openvouwen en het meeste vuil (zand en modder) er uit spoelen.
Snij daarna de prei in kleine ringen. (Hele of halve ringen.)
Spoel de gesneden prei nog een keer goed schoon in een vergiet.
Als er zand onderin de soeppan of in je soepbord zit, dan heeft de prei wasser niet goed zijn best gedaan.

 

Ga naar boven