Spitskool

(Brassica oleracea, Kruisbloemenfamilie)

WIST JE DIT
Na het jaar 1100 er al koolsoorten gebruikt zijn in West-Europa. Koolkwekers hebben pas rond 1500 bloemkool en broccoli kunnen kweken. Spruitjes zijn pas rond 1750 in België ontstaan. Als je kool niet oogst maar laat doorgroeien, dan gaat de koolplant schieten. Schieten wil zeggen dat er een lange stengel uit groeit. Als de stengel groot genoeg is komen er bloemen in

SUPERGEZOND
In spitskool zit calcium, een beetje ijzer en vitamine C.

IS FAMILIE VAN…
Alle koolsoorten, broccoli, spruiten, raapstelen, paksoi en mosterd..

HOE MAAK JE ZE KLAAR?
In de koelkast kun je een spitskool wel een week bewaren.
Haal de buitenste bladeren van de kool en spoel dan de spitskool af. Snij daarna de kool in stukjes of reepjes van ongeveer een centimeter breed.
Spitskool kun je rauw eten. Vijf minuten roerbakken kan ook. Gekookte spitskool hoeft maar 12 minuten te koken. Als je spitskool kookt blijft er nog maar een kwart van de vitamine C over.

 

Ga naar boven