Taugé

(Vigna radiata)

WIST JE DIT
Taugé kun je niet op je tuintje laten groeien, want het moet in het donker. Taugé maak je door zaadjes van de mung-boon te laten kiemen. De kiempjes eet je. In taugé zit erg veel vitamine c, en het is lekker knapperig. Taugé wordt rauw gebruikt in salades, kort gekookt in loempia´s en bij veel Indonesische gerechten.


HOE MAAK JE ZE?

Taugé maak je zelf door een handje mung-boontjes in een glazen pot te doen. Sluit de pot af met gaasdoek of een stukje vitrage. Zet dit vast met een elastiek.

Gooi door het gaas genoeg water om de boontjes helemaal te bedekken. Zet de pot in het licht en wacht een paar uur.

Gooi de rest van het water van de boontjes af. Leg de pot op zijn kant onder een stuk zwart papier, onder een omgekeerde emmer of in een kast. Geef alles een lekker warm plekje.

Herhaal het water geven en het te veel aan water weggooien iedere dag tot de taugé klaar is.

Je kunt van Je kunt van allerlei soorten zaadjes kiemgroenten maken, op dezelfde manier als je van mung-boontjes taugé maakt. Je kunt bijvoorbeeld zaadjes laten ontkiemen van radijs, rettich, prei, knoflook, venkel, alfafa, zonnebloem, erwten, linzen, kikkererwten, brocoli, rode bieten, en nog veel meer.

 

Ga naar boven