Voordat je begint met koken...

Voordat je begint met koken zorg dan al je ingrediënten en keukenspullen klaar liggen. Lees het recept een paar keer door. Handig om te gebruiken is een kookwekker. Als je druk aan het snijden bent vergeet je al snel hoe lang iets anders al staat te koken.

Koken kun jij ook: je kunt vaak meer dan je zelf denkt.

Andijviestamppot

Nodig:

 

Keukenspullen:

 

1 kilo aardappelen
1 krop andijvie
250 gram geitenkaas of
feta blokjes

100 gram ananas uit blik
30 gram gepelde walnoten
zout en peper

grote kookpan
snijplank
keukenmesje
houten lepel

puree stamper
vergiet
theedoek

 

Bereiding (30 minuten)
Kook de aardappelen (kijk bij het recept voor gekookte aardappelen). Stamp ze met de puree stamper fijn.
Terwijl de aardappelen koken: snij de krop andijvie in reepjes van een centimeter breed. Was de gesneden andijvie goed schoon in het vergiet. Leg de gesneden andijvie op de theedoek. Pak de vier punten van de doek bijelkaar en loop ermee naar buiten. Slinger de doek snel rond zodat de andijvie droog wordt. Of gebruik een sla centrifuge als jullie die in huis hebben.

Snij de ananasringen en de walnoten in kleine stukjes. Laat de pan op het vuur staan, maar blijf de hele tijd met de houten lepel roeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Roer de ananas (zonder sap), walnoten en de kaasblokjes goed door de aardappel puree. Roer steeds een beetje andijvie door de puree. Het lijkt of je teveel andijvie hebt. Maar als de andijvie warmer wordt door de hete puree, dan wordt het vanzelf minder. De andijvie slinkt.
Niet vegetarische tip: bak
100 gram spekblokjes in een pan en roer ze er als laatste doorheen.

 

Ga naar boven