Voordat je begint met koken...

Voordat je begint met koken zorg dan al je ingrediënten en keukenspullen klaar liggen. Lees het recept een paar keer door. Handig om te gebruiken is een kookwekker. Als je druk aan het snijden bent vergeet je al snel hoe lang iets anders al staat te koken.

Koken kun jij ook: je kunt vaak meer dan je zelf denkt.

Boerenkoolstamppot* 
 
*Niet vegetarisch

Nodig:

 

Keukenspullen:

 

400 gramboerenkool
150 gramspekblokjes
1 kgaardappelen
50 gramboter

rookworst
peper en zout
mosterd
1 kopje melk

pannenlappen
vergiet
grote pan
koekenpan
snijplank
keukenmesje

magnetron
kopje
schotel
aardappelstamper
dunschiller

Bereiding (30 – 40 minuten)
Schil de aardappelen met de dunschiller of het keukenmesje.
Spoel ze af onder de waterkraan en snij ze in 4 of 6 stukken.
Doe de aardappelstukken in de pan.
Doe ongeveer 4 cmwater in de pan.
Was onder de waterkraan de boerenkoolbladeren.
Snij de boerenkool op de plank met het grote mes zo klein mogelijk. Stukjes van een halve centimeter.
Spoel de boerenkool nog een keer schoon in het vergiet.
Doe de boerenkool op de aardappelen in de pan.
Laat de aardappelen en de boerenkool 20 minuten koken.
Vraag aan een volwassene om de pan af te gieten.
Laat diegene de pan vasthouden.
Stamp met de aardappelstamper de aardappelen fijn en de boerenkool door elkaar.
Doe in de koekenpan de spekblokjes en bak ze zonder boter 5 minuten.
Als ze een beetje bruin zijn doe je ze in de pan met de aardappelen en de boerenkool.
Zet het kopje melk in de magnetron. Laat de melk 30 seconden warm worden.
Giet de melk in de pan en roer het spek en de melk goed door elkaar.
Laat de rookworst in het binnenste stuk pastic zitten.
Prik er met het mesje 6 kleine gaatjes in.
Leg rookworst in de magnetron.
Stel de magnetron in op 2,5 minuut en 500 Watt.
Beetje mosterd erbij en klaar!
Wil je er jus erbij?
Doe 30 gramboter in de koekenpan en laat het smelten.
Doe er een kopje water bij.
Goed roeren. Als het water begint te koken is je jus klaar.
 

Ga naar boven