Voordat je begint met koken...

Voordat je begint met koken zorg dan al je ingrediënten en keukenspullen klaar liggen. Lees het recept een paar keer door. Handig om te gebruiken is een kookwekker. Als je druk aan het snijden bent vergeet je al snel hoe lang iets anders al staat te koken.

Koken kun jij ook: je kunt vaak meer dan je zelf denkt.

Bieslook

(Allium schoenoprasum, Uienfamilie)

WIST JE DIT
Ruim 2000 jaar geleden gebruikten de Chinezen al bieslook. Pas in de middeleeuwen is bieslook voor het eerst in Noordwest-Europa gebruikt.
Bieslook is een specerij. Kruiden of specerijen geven eten een betere smaak of geur.
Als je bladeren afknipt, groeien ze daarna gewoon verder, net zoals je haar.

SUPERGEZOND
In bieslook zitten vitamines A, B en C. Bieslook is een vaste plant. Bij vaste planten blijven de wortels in de winter leven. De bladeren worden bruin en gaan dood. In de wortels zit voedsel, zodat er in het voorjaar snel nieuwe bladeren kunnen groeien.

IS FAMILIE VAN…
Bieslook is familie van ui, prei en knoflook. Er bestaat ook chinese bieslook. Deze ruikt meer naar knoflook en heeft in september witte bloemen. Een bijnaam van bieslook is uiengras.

HOE MAAK JE HET KLAAR?
Je kunt bieslook ook heel goed binnen, in een pot, laten groeien. Bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Bieslook wordt ongeveer 30 cm hoog. Er komen in juni en juli paarse bloemen in.
Bieslook kun je het beste met een schaar oogsten. Knip een bosje blaadjes in je hand klein: in stukjes van een halve centimeter of nog kleiner.

 

Ga naar boven