Voordat je begint met koken...

Voordat je begint met koken zorg dan al je ingrediënten en keukenspullen klaar liggen. Lees het recept een paar keer door. Handig om te gebruiken is een kookwekker. Als je druk aan het snijden bent vergeet je al snel hoe lang iets anders al staat te koken.

Koken kun jij ook: je kunt vaak meer dan je zelf denkt.

Knoflook

(Allium sativum, Uienfamilie)

 

WIST JE DIT?
3500 jaar geleden gebruikten de oude Egyptenaren al knoflook. In de Bijbel en de Koran wordt íe ook genoemd.

IS FAMILIE VAN…
knoflook is een plant uit de uienfamilie, net zoals de ui en de bieslook.
Knoflook en uien zijn bollen. In 1 knoflookbol kunnen wel 20 tenen zitten. Als je een teentje knoflook met de rechte kant in de grond steekt (2 cm diep) groeit er een nieuwe knoflookplant uit. Leg knoflook voor het planten een week in de vriezer, dan groeit de plant zelfs beter.

HOE MAAK JE ‘M KLAAR?
De knoflooktenen moet je schillen. Je kunt ze rauw eten, maar ook samen met andere groenten bakken of frituren.
In juni kun je knoflook al oogsten. Behalve de tenen kun je dan de groene bladeren eten.
De bladeren kun je in kleine stukjes knippen. Tenen kun je in dunne schijfjes (2 millimeter) snijden. Een geschilde teen kun je ook persen met een knoflookpers. Handig om meteen boven de pan te persen.

SUPERGEZOND
Veel mensen gebruiken knoflook als medicijn. Er zit een stofje in dat allicine heet. Sommige bacteriën gaan dood van allicine. Er bestaat een lange lijst van ziektes waartegen knoflook zou helpen.

 

Ga naar boven