Kruidenazijn

Nodig:

 

 

Keukenspullen:

250 milliliter witte azijn
(of zoveel als je flesje past)
3 basilicumblaadjes
3 bieslookblaadjes
1 sjalot
 

1 laurierblad
2 Spaanse pepers
bloem van de dille
bloem van de Chinese bieslook
dilleblaadjes
takje tijm
takje rozemarijn
 

oud T-shirt of een andere leuke oude lap (15 x 15 cm)

of een blad van klimop of een maïsblad
elastiekje
leeg klein petflesje (cola, icetae)

snijplankje
keukenmesje
schaar
trechter

Bereiding (15 minuten)
Spoel je frisdrankflesje nog een keer goed schoon en haal het etiket eraf.
Knip of snij de basilicumblaadjes in kleine stukjes en prop ze in de het flesje.
Knip of snij de bieslookblaadjes in kleine stukjes en prop die ook in het flesje.
Schil het sjalotje en snij die in 4 stukjes en doe ze erbij in de fles.
Vouw het laurierblad twee keer in de lengte dubbel (dit is kneuzen) en laat het wel heel. Dit kan ook in de fles.
Snij 1 Spaanse peper in kleine ringen en doe ze met de pitjes in de fles.
Doe de andere Spaanse peper helemaal in de fles (met het groene steeltje).
Doe de bloem van de dille en de Chinese bieslook helemaal in de fles. De blaadjes van de dille kun je in kleine stukjes knippen.

Je kunt er nog allerlei andere dingen bij doen. Bijvoorbeeld een paar gewone peperkorrels of een bloem van de Oost-Indische kers.
Zet de trechter op je flesje en giet hem vol met de azijn. Vergeet niet om de dop erop te doen.
Vouw het lapje of het klimopblad of het maïsblad over de dop van je flesje en doe het elastiekje erom.
Laat je kruidenazijn een maand rijpen voor je het gaat gebruiken.

 

Ga naar boven