Voordat je begint met koken...

Voordat je begint met koken zorg dan al je ingrediënten en keukenspullen klaar liggen. Lees het recept een paar keer door. Handig om te gebruiken is een kookwekker. Als je druk aan het snijden bent vergeet je al snel hoe lang iets anders al staat te koken.

Koken kun jij ook: je kunt vaak meer dan je zelf denkt.

Venkel

(Foenilicum vulgare, Schermbloemenfamilie)

WIST JE DIT

Venkel is een groente, maar ook een kruid. De plant heeft heel fijne blaadjes, als veren. De bloemen van venkel zien er uit als een soort scherm of paraplu, met allemaal kleine gele bloemetjes. Er is ook een soort met bruin-rode bladeren, de bronskleurige venkel.


SUPERGEZOND

Behalve omdat venkel erg lekker is, wordt het ook wel als een soort medicijn gebruikt. Het werkt tegen darmkrampen en het is goed voor je spijsvertering. Vroeger kauwde mensen op venkelzaadjes als ze honger hadden en nog even niet konden eten. Dat kalmeerde je maag.

IS FAMILIE VAN

Venkel is familie van anijs en dille.


HOE MAAK JE HET KLAAR?

Venkel is een groente maar ook een kruid. De bladeren en de takken worden als kruid gebruikt. Lekker in salades of bij visgerechten. De onderkant, de knol, wordt gebruikt als groente. Venkel ruikt en smaakt naar anijs.

Ga naar boven