Voordat je begint met koken...

Voordat je begint met koken zorg dan al je ingrediënten en keukenspullen klaar liggen. Lees het recept een paar keer door. Handig om te gebruiken is een kookwekker. Als je druk aan het snijden bent vergeet je al snel hoe lang iets anders al staat te koken.

Koken kun jij ook: je kunt vaak meer dan je zelf denkt.

Komkommersalade met maïs

Nodig:

 

Keukenspullen:

 

1 komkommer
1 bosuitje
2 eetlepels creme fraiche
1 eetlepel mayonaise
zout

peper
1 klein blikje maïs (140 gram)
of twee maïskolven van je eigen tuin

keukenmes
pan
snijplank
dunschiller

theelepel
mes
garde
2 kommen

Bereiding (10 minuten) (met verse maïs 20 minuten)

Schil de komkommer met de dunschiller en snijd hem in twee lange stukken.
Haal de zaadjes eruit met de theelepel en snijd de komkommer in dunne plakjes.
Maak het bosuitje schoon (snijd de worteltje eraf) en snijd hem in dunne ringetjes.
Roer een sausje van crème fraîche, bosui en mayonaise in de kom.
Maak het lekker met een snufje zout en peper.

BEREIDING MET MAIS UIT JE EIGEN TUIN:
Pel alle bladeren van de kolven af en trek alle draden (dit zijn de stampers) eraf.
Snijd de steel er zo kort mogelijk vanaf.
Misschien is de maïs wel zo lekker dat je het koken kunt overslaan. Proef even.
Doe ze in een pan waarin ze op de bodem kunnen liggen. Past het niet? Snijd ze in tweeën.
Doe water in de pan totdat ze onder staan en kook de maïs 10 minuten.
Laat de kolven afkoelen en snijd ze elk in 3 stukken.
Zet elk stuk rechtop op de snijplank en snijd de korrels er vanaf.

(PAS OP! Snijd van boven naar beneden, dan kun je niet uitschieten met het mes.)
Laat de korrels en korrelstukjes verder afkoelen in de koelkast.

BEREIDING MET MAIS UIT EEN BLIKJE:
Trek het dekseltje open, maar nog niet eraf.
Laat het water eruit lopen voordat je het hele dekseltje eraf trekt.

Doe de maïskorrels samen met de komkommerschijfjes in een kom.
Roer het sausje er doorheen.

 

Ga naar boven