Voordat je begint met koken...

Voordat je begint met koken zorg dan al je ingrediënten en keukenspullen klaar liggen. Lees het recept een paar keer door. Handig om te gebruiken is een kookwekker. Als je druk aan het snijden bent vergeet je al snel hoe lang iets anders al staat te koken.

Koken kun jij ook: je kunt vaak meer dan je zelf denkt.

Rode bietensalade

Nodig:

 

Keukenspullen:

 

1 1 kgrode bieten
1 ui
1 laurierblad
2 eetlepels mosterd
1 eetlepel olijfolie

2 dl. wijnazijn
1 mespuntje zout
1 snufje peper
1 theelepel suiker
1 eetlepel bieslook

snijplank
mesje
keukenschort!
keukenschaaf of rasp

pan voor 4 liter
soepkom
slakom of schaal

Bereiding (50 - 70 minuten)
Snijd de bladeren en het worteltje van de bieten.
Was de rode bieten goed schoon. NIET SCHILLEN.
Kook de rode bieten gaar. Kleine bieten 30 minuten en grote bieten wel 45 minuten laten koken.
Laat de bieten na het koken afkoelen, zodat je ze kunt vasthouden.
Doe het schort voor. PAS OP VOOR RODE SPETTERS OP JE KLEREN, IN DE WAS GAAN DE VLEKKEN ER NIET UIT.
Schil dan de bieten en snijd of schaaf de bieten in dunne plakken.
Schil de ui en snijd hem daarna in heel dunne ringen.
Schep de uien en bieten door elkaar in de slakom of schaal en leg er een laurierblad tussen.
Maak in de soepkom een papje van mosterd, olijfolie, wijnazijn, zout, peper en suiker. Dit papje noemen we een dressing.
Meng de dressing ca. 2 uur voor het serveren door de salade in de schaal.
Zet de schaal in de koelkast. Haal vlak voor het serveren het laurierblad uit de salade.
Knip de bieslook fijn en strooi deze over de salade.
 

Ga naar boven