Voordat je begint met koken...

Voordat je begint met koken zorg dan al je ingrediënten en keukenspullen klaar liggen. Lees het recept een paar keer door. Handig om te gebruiken is een kookwekker. Als je druk aan het snijden bent vergeet je al snel hoe lang iets anders al staat te koken.

Koken kun jij ook: je kunt vaak meer dan je zelf denkt.

Zeldzaam lekker


Soms probeert iemand op een schooltuin een groente die verder op geen andere schooltuin gekweekt wordt. Die groentes staan op deze bladzijde.

Pastinaak (Pastinaca sativa, Schermbloemenfamilie)

Pastinaak werd vroeger gekweekt voor de zetmeel, toen de aardappel nog niet zoveel gebruikt werd. Pastinaak komt nu meer in het wild voor. Dit zijn planten die vroeger als zaadje zijn ontsnapt van een akker. PAS OP: Een groente waar paarden blaren van in de mond krijgen.

Schorseneren (Scorzonera hispanica, Composietenfamilie)

De tweede naam zegt het al: afkomstig uit Spanje. Net als de pastinaak is schorseneer minder belangrijk geworden na dat de aardappel in Europa is gekomen ( na 1600).
Het melksap wordt snel bruin. Daarom moet je ze onderwater schillen.
De schorseneer wordt ook wel zwarte wortel, keukenmeidenverdriet (schillen is een vervelend werkje), asperges voor de arme man of winterasperge genoemd.

Patisson (Cucurbita pepo, Komkommerfamilie)

Familie van de pompoen en de courgette. Gevuld met van alles en nog wat. Of in stukjes door de Ratatouille.

 

Gegratineerde schorseneren

Nodig:

 

Keukenspullen:

 

1 kg schorseneren
sap van 1/2 citroen of scheutje azijn

75 g geraspte belegen (boeren)kaas
150 ml slagroom

borstel
dunschiller
lage, rechthoekige ovenschaal
pan

oven
vergiet
maatbeker

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. (Er zit dus nog niets in de oven.)
Boen de schorseneren schoon met een borstel onder stromend water. Schil ze met een dunschiller en snijd ze in gelijke stukken ter lengte van je ovenschaal.
Leg de geschilde schorseneren meteen in de ovenschaal met water met het citroensap tot het schillen klaar is.

Kook dan de schorseneren in een laagje van 2 centimeter water met zout in de pan in ongeveer 10 minuten beetgaar.
Spoel de ovenschaal schoon.
Giet de schorseneren af, laat ze goed uitlekken in de vergiet en leg ze in de ovenschaal.
Meng de slagroom met de kaas, zout en (versgemalen) peper naar smaak in de maatbeker.
Schenk het room-kaasmengsel over de schorseneren en gratineer ze in de voorverwarmde oven 15-20 min., tot de kaas is gesmolten en bruin begint te worden.
(Gratineren = met een korstje bruin laten worden.)

 

Gevulde patisson*

*Niet vegetarisch

Nodig:

 

Keukenspullen:

 

4 kleine patissons
2 fijngesneden sjalotten
1 geplet knoflookteentje
1 eetlepel olijfolie
1 trostomaat in blokjes
1 eetlepel gemengde

peper
zout
1/2 l groentenbouillon
blokjes tomaat
schijfjes courgette tuinkruiden

keukenmesje
theelepeltje
koekenpan of wok
ovenschaal
oven

 

Bereiding (30-60 minuten)
Verwarm de oven voor op 200 C.
Snij het kapje af van de patissons en hol ze uit met een lepeltje.
Laat ze omgekeerd uitlekken.
Snij het vruchtvlees in stukjes.
Roerbak in de koekenpan het vruchtvlees met het gehakt, de sjalotten, knoflook en de olijfolie tot het gehakt rul is.
Voeg er 1 trostomaat in blokjes aan toe, de tuinkruiden, en wat peper en zout. vul de patissons met het mengsel. zet ze in een ovenschaal op een bedje van blokjes tomaat en schijfjes courgette. Giet er de bouillon bij en zet het 20 min. in een voorverwarmde oven van 200 C.

 

Patisson in groentesaus

Nodig:

 

Keukenspullen:

 

1 grote patisson (20 cm doorsnede)
of 1 kleintje per persoon
mix voor groentesaus (Honig, Knorr)

 

keukenmesje
snijplank
2 pannen

vergiet
schaal

Bereiding (10 – 20 minuten)
Schil de patisson, verwijder de zaadjes en snij alles in blokjes van een centimeter groot.
Kook de blokjes in water in ongeveer 20 minuten gaar.
Giet het kookvocht door het vergiet in het tweede pannetje en doe de patissonblokjes in het schaaltje.
Gebruik het kookvocht om de groentenmix te maken (kijk op de verpakking hoe dat moet).
Schenk dit over de blokjes patisson.

 

Schorseneren

Nodig:

 

Keukenspullen:

 

750g schorseneren
azijn
3 eetlepels melk

zout
peper
3 eetlepels melk

afwasbak
borsteltje
dunschiller

vergiet
pan

Bereiding (50 minuten)


Leg de schorseneren vijf minuten in afwasbak met water om de aarde los te weken, en boen ze met het borsteltje daarna onder de kraan schoon.
Doe schoon water in de bak en doe er een scheut azijn of citroensap bij.
De schorseneren schil je met de dunschiller.
Snij de schorseneren in kleine stukjes.
Leg de zo behandelde schorseneren meteen in het azijnwater om verkleuren te voorkomen. Klaar met schillen spoel ze dan even met koud water af in de vergiet.
Kook de schorseneren in een pan met 1 liter water, 1 theelepel zout en 3 eetlepels melk in ongeveer 25 minuten gaar.
Laat dan de schorseneren uitlekken op een vergiet.

Ga naar boven